För många är det den tråkigaste delen av matlagning och hushållning – det att diska. Många gräl inom familjen har startats vid diskbänken och det är inte många som gillar att diska. Ett sätt att hålla disken nere, är genom att skölja av och återanvända, t.ex. knivar och skålar vid matlagningen. Men om man inte har lust att diska alla knivar, gafflar och tallrikar själv, så är det allt vanligare att man har en diskmaskin.

Diskmaskiner även i lägenheter och små kök

Om man hyr sin lägenhet, eller har ett litet kök, så är det oftast inte en diskmaskin med i standardutrustningen. Den klassiska typen av diskmaskin upptar ju trots allt en hel del plats under bänken. En bra lösning i dessa situationer, är att skaffa en bänkdiskmaskin. Dessa finns i olika varianter och storlekar, men tar som regel mindre plats i anspråk än en som integreras bland köksskåpen under bänken. Förutom att ta mindre plats, är det en fördel med en bänkdiskmaskin, att de är enkla att ta med sig när man flyttar till en ny bostad.

Det bör man tänka på när man väljer bänkdiskmaskin

När diskmaskinen står på bänken, så är där inte någon ljudisolering och liknande. Olika modeller har olika ljudnivåer, och det kan vara en bra idé att kolla upp detta när man skall välja modell. Alla diskmaskiner på den svenska marknaden är energimärkta, och de är indelade i energiklasser från D till A+++ där A+++ är den bästa märkningen och därmed den energisnålaste varianten. Det kan därför vara en del pengar att spara i längden, om man lägger till lite extra när man köper själva maskinen, och väljer en i energiklass A, helst A+++. Olika modeller kan ha olika vattenförbrukning, och detta kan på samma sätt ha betydning för driftsekonomin.