Har du köpt in ditt matbord och funderar på vilka stolar skulle passa? Bra, här kommer den optimala guiden:

  • Hur höga vill du att matstolar ska vara? Här måste du ta hänsyn till stolens höjd i förhållande till bordets. Du ska kunna få tillräckligt med plats för ben och lår när du sitter ner samtidigt som du ska nå upp till bordet och kunna avnjuta dina måltider.

  • Är det viktigt för dig att kunna skjuta in stolen under bordet? Välj modeller utifrån din synpunkt.

  • Hur många matplatser ska du få in? Tänk på att bordet även har benkonstruktion som avgör hur många stolar som får plats kring bordet

Material och komfort

När du väljer matstolar ska du ha två faktorer i åtanke, nämligen material och komfort. Om du är en person som gärna spenderar en lång tid runt bordet i goda vänners lag så ska du absolut välja en stol som är skön att sitta längre i. Här pratar vi nämligen om den så kallade höga sittkomforten.

Vilka passar in i den beskrivningen? Stolar med stoppad sits eller sådana som är klädda i mjukt tyg brukar anses ha en hög sittkomfort. Tillsammans med karmstolarna tillhör de gruppen som passar glada gäng som spenderar många timmar kring middagsbordet.

Är du dock alltid på språng och inte har tid för att sitta kring matbordet går det bra med hopfällbara stolar. Kör på en enkel modell som du kan piffa upp med färgglada kuddar.

Stilen är viktig

Stilen är väldigt viktig när du väljer matstolar. Hur ser din matsal ut? Hur ser ditt matbord ut? Vilka stolar kommer att passa omgivningen och hemmets interiör? Försök att besvara de frågorna innan du väljer dina matstolar.

Ett matbord tillverkat av trä passar inte tillsammans med plaststolar som är fällbara. Du ska givetvis försöka köpa trästolar, helst i samma färg. Ett kök eller matplats som är löst i gråa nyanser och har en industriell look kan passa bra med metallstolar. Det är bara några riktlinjer som kan hjälpa dig på traven.