Förr i tiden satt det reklamplancher runt om på stan. Idag har du reklam från världens alla hörn i din egen ficka. Skyltar är inte längre bara skyltar. Det behöver de i alla fall inte vara. Idag har de allra flesta en hänvisning till en hemsida där man kan ”läsa mer”. Eller så har skyltarna en QR-kod som du kan skanna med din smartphone och få alla detaljer om direkt på mobilen. QR-koder är, på pappret, en riktigt cool idé. I själva verket visade de sig bli reklambranschens svar på Minidiscs. I vilket fall som helst är det ett bra tillfälle att fråga sig själv; hur många gånger under den senaste månaden har jag faktiskt skannat en QR-kod? Svaret är givetvis någonstans mellan ”ingen” och ”inte så många”.

 

Tiderna förändras

Vi har pratat med företaget Skiltex.se, en av Scandinaviens största leverantörer och tillverkare av skyltar, broschyrställ, gatupratare, mässtillbehör och kontorsartiklar. Här märker man att tiderna har förändrats. ”Vi producerar de skyltar som kunderna vill ha, men det är helt klart att den digitala utvecklingen sätter standarden för hur en skylt ser ut idag, jämfört med för bara några år sedan. Digitala trender är utan tvekan en stor faktor. Också när vi pratar mer analog marknadsföring, som skyltar ju är.”

 

QR-koder – smarta eller bara pinsamma?

Själva idén med QR-koder är i princip briljant. Det är den faktiskt utan att tveka. En unik streckkod som skannas med mobilen och sedan laddar en sida nätet. Du slipper att skriva och googla, utan skannar bara koden. Problemet är bara att det tyvärr är ett fåtal av oss konsumenter som faktiskt skannar de smarta koderna. Så QR-koden är mycket bättre och mer funktionell i teorin än den är i praktiken. Helt enkelt för att vi inte använder dem. Åtminstone inte i den utsträckning som annonsörerna vill.

 

Reklam direkt i din smartphone

Reklambyråer över hela världen letar varje dag efter vad som kommer att bli det helt nya och som kommer att revolutionera annonsering som vi känner till det idag. Ett av de senaste initiativen, som ännu inte är särskilt utbredd, är att du som smartphone ägare, säljer bakgrundsskärmet på mobilen till företag som sedan får lov att sätta sin logotyp eller liknande där.

Är det inte för bra att vara sant? Det beror nog på hur ”lättpåverkad” du är. Men oavsett om du är lätt för företag att manipulera, eller bara påverka, så kommer det företag som pryder din bakgrund utan tvekan att fastna i ditt minne. Du kommer snabbt att kunna känna igen deras logotyp. Till sist gäller det bara att du associerar företaget med något positivt. Gör du det, så är det nästan säkert att du slutligen hamnar som kund i företagets register.

Föreställ dig en sommardag och att du har sålt annonsutrymmet på din smartphone till Coca Cola. Chansen att du kommer att svalka dig med en kall Cola i sommarvärmen är rätt stor, när du blivit exponerad för företagets logo flera gånger om dagen under en period.