De flesta av oss drömmer vid något tillfälle i livet om att starta ett eget företag. Drömmen om ett eget företag har bara förstärkts ytterligare de senaste årtionden efter det att entreprenören hyllats som en hjälte i Sverige eftersom så mycket mervärde i samhället skapas av just egenföretagare.

För den som vill omsätta drömmen i verklighet ligger en hel del utmaningar och mycket kul framför en.

Affärsidé

Det första som måste till för en egenföretagare är affärsplanen. En affärsplan är en idé om hur en öppning på marknaden kan fyllas av ett företag som gör vinster på att producera de varor eller tjänster som människor och företag behöver då dessa behov tidigare var otillfredsställda. Många av oss har säkert sett öppningar på marknaden många gånger men inte alla av oss har kapitaliserat på dem och etablerat företag för att kapitalisera på dessa öppningar. Skillnaden mellan en drömmare och en entreprenör är att entreprenören agerar.

Affärsplan

När en entreprenör börjar agera för att omvandla sin affärsidé till ett företag är första steget att skriva en affärsplan. En affärsplan är inte en manual som slaviskt måste följas utan ett levande dokument som mest används för att presentera företaget till omvärlden och för att hjälpa entreprenören att planera för framtiden. En affärsplan bör innehålla följande:

  • En beskrivning av behoven som de tänkta kunderna har
  • Lösningen på de behov som kunderna har
  • Behoven av finansiering för att lösningen ska kunna implementeras
  • En prognos för vilka vinster företaget kan komma att generera i framtiden
  • Varför du är rätt person att driva företaget

Finansiering

För den som behöver en första omgång kapital till ett nystartat företag är det mycket bekvämt att använda sig av ett smslån. Det finns många platser där du kan få listor på lämpliga smslån med olika långivares erbjudanden jämförda. Läs mer om smslån hos selectbanks.se.